Appongeluk was in 2017 het woord van het jaar, ik moest eraan denken toen we gisteravond op weg waren via de beruchte N34 richting Coevorden en de auto voor ons zijn uiterste best deed om tot gevaarlijk inhaalgedrag te komen. Als woord van het jaar 2018 ga ik pleiten voor Nieskegillen, maar daarover later meer.

 

Eerst moet ik kwijt dat ik al jarenlang een grondige hekel heb aan schaken op een vrijdagavond. De redenen zijn bekend; drukke werkweken bij een druk gezin en dan gewoon willen gaan bankhangen op de vrijdag. Gisteren kwam daarbij: er drie kwartier over doen om van mijn werk bij de Hereweg in Hoogezand te komen omdat de Julianapleinverbouwers hebben bedacht dat de oprit naar de ring bij de Hereweg er wel tijdelijk uit kan, vervolgens snel opfrissen en eten en dan on tour via station Hoogezand via Veendam naar Coevorden. In Veendam was het oorspronkelijke plan om basisspelers Theo en Harm op te kunnen pikken, maar helaas hebben zij dit jaar al de nodige verzuimstreepjes en zullen zij zich een keer moeten gaan melden bij de decaan. Gelukkig waren pensionado’s Piet en Wim wel bereid mee te doen.

 

Als voorbereiding op de vrijdagavond bedacht ik op donderdag toch maar even naar de clubavond te gaan om de viertallen te gaan aanschouwen tegen de Sissa Sisters. Luuk had het al weken over deze wedstrijd, zijn voornaamste wens om te kunnen gaan spelen tegen oud-lid Famke. Als een ware gastheer verwelkomde hij de vier Sisters met een hartelijke groet en hand hetgeen tot enige ongemakkelijkheid leidde, helemaal toen Luuk met grote teleurstelling vroeg waar Famke eigenlijk was. Er werd iets gemurmeld over elke dag vroeg op moeten, het verbouwen van een mooi en groot huis in de buurt van de Peizerweg en dat ze waarschijnlijk moest klussen. Mijn laatste info was dat ze in deze periode mee doet aan weekendtoernooien in Wijk aan Zee en zij vooral voornemens is de kroegen aldaar onveilig te maken. We hebben Luuk deze informatie maar even onthouden.

 

 

Een Sissa-Sister met vriend 

 

Ik had geloof ik al gezegd dat ik een hekel heb aan schaken op een vrijdag, hoewel op een maandagavond naar Emmen voor mij nog minder aantrekkelijk is. Eigenlijk heeft spelen op de zaterdag mijn voorkeur, maar ik ben te lui om te studeren en kom daardoor steeds net niet in aanmerking voor het eerste team. Misschien moet ik maar een open sollicitatie gaan schrijven naar alle clubs die volgend seizoen wel tot een extra zaterdagteam in de vierde klasse gaan komen, bij HSP/Veendam gaat dat zeker niet lukken. Maar ja, dan moet het wel weer een team zijn met trouwe opkomst en teamspirit.

 

Echte teamspirit was er afgelopen donderdag bij de Sissa Sisters. Ze kwamen gezamenlijk binnen zonder Famke en wekten de indruk een uitgebreide wedstrijdvoorbespreking te hebben gehad. Opmerkelijk was dat er toch echt meer dan vier drankjes (niet-alcoholisch, hmm toch niet helemaal echt Sissa) werden besteld, de bardame raakte dermate van slag dat ze hulp nodig had bij de werking van het pinapparaat. Daarna was er echte spirit bij Sisters, zeker toen zij merkten dat de verwarming voor hen speciaal op recordhoogte was ingesteld. Kopvrouw Sophie gaf eerst wedstrijdleider Kor les over de reglementen, maar ik begreep dat dat ook haar dagelijkse werk is, daarna begon eindelijk de wedstrijd.

 

Tijdens zo’n lange autorit hoor je nog eens wat. Piet ondervroeg mij en Sander over wat voor werk wij eigenlijk doen. Sander kwam daarbij tot iets als “ondersteuner wetenschappelijk onderzoek en data-analyse” met de toevoeging “het klinkt heel wat, maar het is in de UB”. Dit leidde bij Piet tot de opmerking dat hij dan waarschijnlijk ook heel wat vrouwelijk schoon voorbij zag komen. Een gevaarlijke opmerking want Sander oreerde over de komende tentamenweek met 2200 bezette studieplekken, als ook verwijzend naar zijn eerdere studie psychologie en het lesgeven bij de vakgroep orthopedagogiek. Kortom, geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden. Piets bedroefde reactie was dat hij ooit HBS-B heeft gedaan en de spaarzaam aanwezige vrouwen dan ook lelijk waren. Ik heb maar niet gezegd dat mijn vrouw orthopedagogiek heeft gestudeerd en GZ-psycholoog is.

 

De vrouwen van de Sissa Sisters trokken zich donderdag niets aan van de mannen. Weliswaar won Wim snel en gemakkelijk op bord 3, maar Maria maakte na een moeizame opening in een zeer leuke partij gehakt van Luuk. Ondertussen was het op bord 4 remise geworden, maar dit vergt enige toelichting. Bij binnenkomst hoorde ik Nieske tegen haar teamgenoten fluisteren dat zij zich mentaal goed had voorbereid en nu echt een keer wilde gaan scoren. Het gevolg was een prima gelijkwaardige partij waarbij Jan wel een pion won. Nieske kwam echter binnen op de tweede rij met een toren en een listige loper op h3. Terwijl zij zelf aan zet was stelde zij aan Jan remise voor, er was enige uitleg nodig dat zij dit pas kan voorstellen na het doen van een zet. Deze zet volgde met remise-aanbod welke Jan na het nodige gepeins besloot te weigeren, dit zichtbaar tot teleurstelling van Nieske. Jan kwam een paar zetten echter zelf ineens met een remise-aanbod, de volgende keer ga ik hem even vragen mij te waarschuwen. Ik had de pech (of het geluk) dat Nieske op dat moment naast mij stond; er volgde namelijk een soort vreugdedans gepaard gaande met Nieskegillen alsof Oranje zich ergens in de volgende eeuw weer eens gaat plaatsen voor een WK. Voor mij resteert alleen nog een afspraak gaan maken bij een audicien.

 

Kopvrouw Sophie was tegen Robert beter uit de opening gekomen, maar besloot ineens passief te gaan spelen uit angst voor een opkomende pion. Robert nam vol het initiatief over en kwam per zet beter te staan, uiteindelijk waarschijnlijk zelfs wel gewonnen. Anderzijds kwam Sophie tot meerdere actieve verdedigingszetten welke Robert nog meer in tijdnood brachten, het gevolg laat zich raden. Sophie keept en neemt het initiatief over met een alles beslissende aanval. Een mooie partij om te volgen met alleen niet een heel passende reactie aan het einde van de partij, misschien moet dit ooit maar eens goed worden gemaakt door een biertje voor de Sisters. Tijdens de partij nog een soort woord van het jaar. Sophie bood Robert iets te drinken aan welke door hem op wat onduidelijke wijze wordt geweigerd, uiteindelijk komt de toelichting dat hij niets wil omdat hij immers op prostaatleeftijd is. Een mooi nieuw woord; ik werk zelf toch al bijna tien jaar in de ouderenpsychiatrie en kom bij patiënten dus ook veel lichamelijke problematiek tegen, maar de term prostaatleeftijd is toch echt een nieuw begrip.

 

Terug naar de vrijdag waar rond 21.15 uur al duidelijk wordt dat het een moeizame avond gaat worden. Op bord 8 met zwart gaat invaller Wim op zet 9 een combinatie aan met meerdere gaten en als gevolg gewoon een vol stuk achter zonder compensatie. Op bord 7 met wit besluit Piet toe te laten dat zwart zonder problemen de gewonnen c-pion bij het aangenomen damegambiet kan behouden. Deze pion voorsprong wordt door zwart zonder noemenswaardige problemen naar winst geleidt. Op bord 4 met zwart krijgt Erwin zijn eigen lijfvariant tegen zich, ik vermoed dat zijn tegenstander hiervan niet op de hoogte was. Het gevolg was nu eens geen tijd verspelen in de opening door Erwin, gewoon zelfs een stuk winnen, de tegenaanval neutraliseren en de partij prima naar zich toe halen.

 

Op de andere vijf borden zijn de krachtsverschillen miniem. Op bord 1 met wit lijkt Sander moeilijk uit de opening te komen vanwege penningen en druk op verschillende pionnen, hij verdedigt zich echter meer dan bekwaam. Ikzelf op bord 2 met zwart ontsnap in de opening aan pionverlies en kom daarna langzaam aan steeds beter te staan zonder dat winst echt meteen in beeld komt. Op bord 3 en bord 5 staan Frits en invaller Klaas steeds gelijkwaardig. Vanwege de ontwikkelingen op de laagste borden besluit Klaas risico te gaan nemen waar remise zeker haalbaar was. Hij rukt op met zijn koning richting de koning van wit, in combinatie met een toren en paard lijkt er zelfs een briljant matnet aan te komen. Tegenstander Feline ziet het echter nog beter en laat de zwarte koning zichzelf min of meer opsluiten en geeft zelf mat voordat Klaas mat kan geven.

 

Terwijl de partijen van Lucien en Frits in remise eindigen en de partij van Arjen ook meer dan gelijkwaardig is, is vooral de strijd op bord 1 zeer interessant. Paul is voortdurend op zoek naar of pionwinst waarbij echter zijn koning ook midden op het bord beland. Sander perkt de ruimte van deze koning langzaam in middels wat pionzetten, een verdwaalde koningzet en inzet van de beide torens. En terwijl we lang denken dat Sander of een pion gaat verliezen of de beide zwarte torens sterk binnenkomen, ontstaat er juist ineens een matnet voor Sander.

 

Het beslissende moment na wits Tf8 met dreiging Te8. Paul speelde Tgg7, waarna Te2 Kd5, Tf5 ook mat is.

 

Daarmee een 4-3 tussenstand met alleen Arjen nog bezig. Arjen had eerder een remise-aanbod afgeslagen en krijgt nu als mededeling mee dat we 4-3 achter staan en hij dus moet gaan winnen. Dit leidt tot een ongelukkige blik bij zijn tegenstander die het meest in tijdnood is, als ook tot ongelukkige blikken bij Arjen die je ziet denken “help, maar hoe dan?”. Even hebben we de hoop dat Frits gaat helpen. Hij staat een tijdje helemaal alleen en steeds glimlachend zijn mobiel te bedienen. Ik heb ergens de hoop dat hij met naamgenoot Fritz de partij van Arjen aan het meespelen is en de winst heeft gevonden, maar de waarheid zal zijn dat hij met zijn lieftallige echtgenote (die ook al psycholoog is) aan het appen is.

 

 

Arjen in gepeins... 

 

Rond 23.30 uur wordt er wederom remise aan Arjen voorgesteld. Er volgen nog meer ongelukkige blikken van Arjen en ook teamleider Sander besluit zich maar te onthouden van commentaar. Een paar weken geleden gaf Jan van Os als toeschouwer aan bij een wedstrijd van het HSP/Veendam 1 dat Johan, toen ook bij een tussenstand 4-3 voor Staunton, voor het team voluit moest doorspelen en gaan voor winst. Johan besloot anders en remise aan te nemen. Gisteravond besloot Arjen hetzelfde, we spraken meteen maar af het niet aan Jan van Os te zullen gaan vertellen.

 

Daarmee wederom een nederlaag voor HSP/Veendam 2, degradatie komt hard dichterbij met de wetenschap dat titelkandidaten Assen 2 en Staunton 2 nog op het programma staan. Nu maar hopen dat Olaf misschien toch nog een paar keer mee kan doen en dat ook Theo en Harm gaan staan voor hun basisplaats.

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

HSP/Veendam 2 en HSP/Veendam 3 spelen de Nosbo-thuiswedstrijden op donderdag: 19.45-00.00 uur