Over een paar weken is de start van het schaakseizoen 2018/2019. Veel zal bij het oude blijven, maar (on)gewenst lijken er toch ook enkele veranderingen aan te komen. Op de ALV van donderdag 06 september 20.00 uur in wijkcentrum de Kern zal ongetwijfeld het meeste vastgesteld en duidelijk gaan worden.

Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn op het wel en wee van schaakclub HSP. Er is de vergrijzingsgolf zonder enige aanwas bij zusterclub Veendam, er is de zeer geringe interesse in het schaken bij de jeugd in Hoogezand e.o., er is de verandering in competitieopzet van de KNSB en Nosbo en er zijn natuurlijk de vele individuele belangen waarbij het schaken vaak steeds minder prioriteit krijgt.

Gelukkig blijven een aantal zaken bij het oude. Klaas zal op ambachtelijke wijze leiding blijven geven aan de laatste jaren toch groeiende interne competitie, Arjen zal wekelijks trouw aanwezig zijn op weg gaan naar zijn zoveelste titel en op de laatste donderdag voor kerst het traditionele snelschaaktoernooi met prijzen in natura voor elke deelnemer.

Wat gaat er dan veranderen? Zusterclub Veendam stopt met de interne competitie en gaat over naar een inloop op dinsdagmiddag, mogelijk dat er nog een paar Veendammers willen gaan deelnemen aan de interne competitie van HSP op donderdagavond. De rapidcompetitie van HSP blijft op de donderdagavond, onduidelijk is echter of de speellocatie gewoon in Hoogezand blijft of naar Veendam gaat om daar het schaken toch te blijven promoten.

HSP/Veendam 1 speelt komend seizoen wederom in de KNSB klasse 3A. Opmerkelijk is dat de KNSB voor de noordelijke schaakverenigingen primair heeft gekozen voor beperking van de reisafstanden. Het gevolg is dat 3A volledig bestaat uit clubs uit de drie noordelijke provincies in plaats van dat deze clubs verdeeld zijn over twee poules. Opmerkelijk is ook dat in 3A ineens Sissa 1 staat ingedeeld, vorig seizoen immers nog uitkomend in de hoogste klasse van de KNSB. Blijkbaar is er daar sprake van interne problemen c.q. tweedeling, Sissa 1 en en Sissa 2 hebben zich teruggetrokken uit de hogere klassen en een nieuwe afscheidingsclub onder de naam LOS staat ingedeeld in de KNSB klasse 4A. Afwachten hoe de teams er precies gaan uitzien voordat er een prognose gemaakt kan worden ten aanzien van de aspiraties van HSP/Veendam 1.

HSP/Veendam gaat met vier teams spelen in de Nosbo. De veranderde competitieopzet van de KNSB en Nosbo leverde vooraf de nodige onrust op en leidde tot een extra ingelaste ALV bij zowel HSP als de Nosbo zelf. Een eerste bestudering van de nu opgegeven teams geeft een eenvoudige conclusie, er zullen maar een zeer beperkt aantal spelers in zowel KNSB als Nosbo gaan spelen. Opmerkelijk is dat HSP/Veendam 1 zelfs de hoogste gemiddelde teamrating blijkt te hebben, dit wel weer naast Sissa 1. De gemiddelde teamrating van de hoogste Nosbo-klassen komt ergens rond de 1750 uit, kortom niet heel indrukwekkend.

HSP/Veendam heeft voor dit moment gekozen om te spelen met drie viertallen teams en daarmee uit te komen in de Nosbo tweede klasse, op te merken dat HSP/Veendam 2 in de eerste klasse één van de sterkste teams qua teamrating zou zijn en dus mogelijk te laag gaat spelen.

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur