Met de thermometer richting de 30 graden is het schaakseizoen 2017/2018 voor HSP geëindigd. Een jaar geleden werd besloten slechts één keer per seizoen en wel in september een ALV te houden, echter gezien verschillende ontwikkelingen werd besloten toch een extra ALV in mei in te plannen.

Voordeel van deze extra ALV die bijna tot 23.00 uur duurde is dat de ALV van september waarschijnlijk aanmerkelijk korter gaat zijn. Afgelopen donderdag eerst een terugblik op het afgelopen seizoen. In de interne competitie prolongeerde Arjen Waijer zijn titel. Daarmee is hij voor de vierde keer clubkampioen en komt hij op dezelfde hoogte als Wiebe Wielenga, recordhouder is nog steeds Johanan Havinga met vijf titels. Tweede werd Klaas Kuiper, Kor Drent werd derde. In het begin van het seizoen werd besloten zowel het speeltempo te veranderen (1.15 uur i.p.v. 1.30 uur en 30 seconden per zet) en de interne uitslagen niet meer te gaan verzenden voor de ratingverwerking. Achterliggende gedachte/verwachting dat de opkomst mogelijk hoger zou worden door vooral deelname van sterke spelers. Geconcludeerd kan worden dat deze inschatting niet is opgegaan, een aantal spelers was zelfs beduidend minder vaak aanwezig. Gelukkig werd dit gecompenseerd door een aantal nieuwe leden waardoor de opkomst toch redelijk op niveau bleef.

De rapidcompetitie werd met de ogen dicht gewonnen door Peter Riksten, 16 uit 16 (bij maximaal 20 partijen) zegt genoeg. Arjen Waijer (met wel 20 partijen) werd op afstand tweede, Yeb Blom werd derde (met slechts 12 gespeelde partijen). Eind december werd Peter ook al snelschaakkampioen.

In de externe competitie handhaafde HSP/Veendam 1 zich met moeite in de derde klasse, wel werden er een aantal kleine nederlagen geleden. Komend seizoen hetzelfde bekende achttal met Olaf Cliteur als extra basisspeler.

HSP/Veendam 2 werd dit seizoen geteisterd door vele invalbeurten en daardoor vaak niet spelen in de sterkste opstelling. Hoewel meerdere invallers prima presteerden zat er niet meer in dan de negende plaats, opmerkelijk is dat er wel werd gewonnen van kampioen Assen 2 en ook de halve finale van de beker werd gehaald.

Door deze negende plek is het tweede team nog niet zeker van een plek in de nieuw te vormen hoogste klasse in de Nosbo (bestaande uit twee poules van acht teams). Mogelijk komt het team op basis van rating wel in deze klasse, viif spelers van het eerste team (Peter Riksten, Johan Scharft, Wiebe Wielenga, Olaf Cliteur en Bernard Bontjer) hebben aangegeven ook voor het tweede team in de Nosbo te willen gaan uitkomen. Het Nosbo-bestuur wil graag dat KNSB-spelers in de hoogste Nosbo-klasse mee gaan spelen, het zou spijtig zijn als dit dan niet kan worden waargemaakt. Samen vormen zij een team met ook Sander Sprik, Frits Wijbenga, Erwin Reintke en Arjen Waijer. Lucien Jerphanion is niet meer beschikbaar voor doordeweekse wedstrijden, Theo Mooijman en Harm Pals zijn nog niet ingedeeld in een team.

HSP/Veendam 3 speelde een zeer matig seizoen met ook vaak problemen in de opstelling en dus vele invalbeurten. Voor het komend seizoen is het huidige plan weer net als eerdere seizoen in de samenwerking te gaan spelen met zowel een HSP-zestal als een Veendam-zestal in de nieuw te vormen eerste klasse. Hierbij echter enig voorbehoud omdat Veendam nog een ALV heeft waarin zeer belangrijke besluiten zullen moeten worden genomen, deze besluiten kunnen weer van invloed zijn op de invulling van de lagere externe teams. Het wel of niet gaan meespelen in de viertallencompetitie in de tweede klasse hangt hier mede van af.

Volgend seizoen uiteraard ook weer gewoon een interne competitie, een rapidcompetitie verdeeld over vijf speelavonden en het snelschaakkampioenschap vlak voor de kerstdagen. Het seizoen start op donderdag 06 september met de eerste avond van de rapidcompetitie, de ALV staat vooralsnog gepland op donderdag 13 september.

Blijft over een ieder een goede zomervakantie toe te wensen met bij voorkeur vele dagen met de thermometer richting de 30 graden.