Survivallen, drijfzand dobberen, moeras lopen? Het waren zo maar wat termen die maandag door mij heen gingen. Op het programma dinsdagavond de uitwedstrijd tegen Middelstum. Maar ja…Bernard terecht terug naar het eerste, in september het bericht dat Olaf langdurig afwezig is vanwege ziekte en Theo die aangeeft toch echt maar een paar wedstrijden te kunnen meedoen dit seizoen. Dan het bericht dat teamleider (en ineens ook onze hoogst gerate kopman) Sander aangeeft op 07 november op vakantie te zijn…tsja wat blijft er dan nog over van een op papier klassieke degradatiestrijd?

Op dinsdagavond zelf een halve dèja vu. Een jaar of zes geleden speelde ik voor het eerst uit tegen Middelstum, ook toen in borg Ewsum. Destijds was mist onze grootste tegenstander; afslagen gemist, een poging doen om via het pad naar de borg bij de speellocatie te komen, geen idee hebben waar te kunnen parkeren, uiteindelijk te laten komen en met slechts zeven spelers dik winnen.

Ook nu waren we met zeven spelers, verschil echter dat Frits vooruit had gespeeld en zijn derde nul van het seizoen aan de broek had gekregen. Daarmee waren onze broekspijpen dus al nat aan het worden met de wetenschap dat de twee hoogste ratinghouders er niet bij zijn.

Op weg naar borg Ewsum een ander deel van de dèja vu. Ik zie een mooie bolide van een Veendammer (ik noem geen namen) een poging doen om dat beruchte (zeer slecht verlichtte) pad naar de borg op de rijden. Nel als zo’n zes jaar geleden dezelfde twijfel; kan dit wel, mag dit wel, rijd ik straks zo het drijfzand of moeras in? Uiteindelijk dezelfde keuze als destijds, toch maar in de achteruit tientallen meters en tot de ontdekking komen dat er een toch best grote parkeerplaats is. Daar wacht ik de vier Veendammers op, gezamenlijk lopen we naar het pad richting de borg. Na zo’n 50 meter komen we tot de ontdekking dat we niet met z’n vijven, maar nog maar met z’n vieren zijn. Het zou toch niet dat er nu al iemand het drijfzand of moeras is ingelopen? Het duurt een minuutje voordat er ineens een Veendammer (ik noem geen namen en zeg niet dat hij de leukste partij van de avond heeft gespeeld) uit de bosjes tevoorschijn komt, ik vraag mij af of zijn broekspijpen droog zijn gebleven.

Uiteindelijk belanden we bij borg Ewsum, een prachtige ingangsdeur van de theeschenkerij waren de verlichting vriendelijk brandt. Echter in geen velden of wegen iemand te bekennen. We struinen door het gebouw op plekken waar we waarschijnlijk niet mogen komen, we drukken fanatiek op de klassieke toonbaliebel zonder dat het enig effect heeft. We zien licht branden in een ruimte ernaast. Een jongeman doet vol verbazing en enige achterdocht op, zegt nog nooit iets van schakers te hebben gehoord en mompelt iets over woonruimte via natuurmonumenten.

Terwijl ik blijf roepen dat ik aan die tafel in de theeschenkerij toch echt ooit een partij heb geanalyseerd (ofwel damevangst van Harry), besluiten we toch maar het pad terug te gaan lopen. Op dat moment komen er ineens twee personen aan; even denken we aan twee stropers, maar het zijn toch echt twee gastvrije leden van schaakclub Middelstum.

Een kwartiertje later is het pand ineens vol met alle verwachte spelers en kunnen we beginnen aan wat we achteraf de grote revanche van Middelstum kunnen gaan noemen.

Op bord 5 met wit kreeg ik een klassiek gambiet tegen mij. Ik nam het gambiet met pionoffer aan en de eerste elf zetten volgden in vrij rap tempo. Daarna echter de denktank voor beide spelers; het gambiet vele jaren geleden eens goed bestudeerd en een paar keer op het bord gehad, maar nu de vraag hoe was het ook al weer? Het gevolg een wat afwijkende variant waarbij beide spelers niet goed konden inschatten wie er nu eigenlijk beter stond; wit een pion voor, Maar zwart vol initiatief met matdreigingen. Ik bood op onorthodoxe wijze opheffing van deze matdreiging aan (namelijk dameruil met dubbelpion voor mij en pionwinst terug voor zwart), welke door zwart echter weer werd geweigerd uit angst dat ik daarna via de zevende rij binnen zou gaan komen (met dreiging stukwinst). Wat volgde was ineens een herhaling van min of meer gedwongen zetten en remise.

Op bord 4 met zwart kwam Erwin al in de opening in zwaar drijfzand terecht. Een kwartier nadenken over het goede Ld6 en dan ineens toch maar Le7 spelen. Wit ontwikkelde zich goed, terwijl zwart min of meer met een inactieve toren en loper kwam te zitten. Na de g6 van zwart volgde met Pxg6 een effectief schijnoffer (met dame op g3 dreigt aftrekschaak, met loper op f4 wordt de zwarte loper op d6 twee keer aangevallen en maar een keer verdedigd). Erwin probeerde nog te komen tot tegenspel, maar eigenlijk was alles kansloos.

Vlak voor opgave met wit aan zet...

Op bord 8 met zwart Ger in de voor de toeschouwers meest spectaculaire partij. Wit probeert zwart vanuit de opening terug te drukken, Ger besluit zijn dame neer te zetten op een ogenschijnlijk verdacht veld waarbij insluiting dreigt. Wit doet een poging hiertoe, maar merkt te laat dat dit niet gaat lukken waardoor zwart pionnen voor komt. Wit verandert van plan en gaat vol in de aanval op de damevleugel, zeker nadat zwart lang heeft gerocheerd. Zwart reageert door te gaan verdedigen, waar negeren en het op de koningsvleugel erbij betrekken van de toren op a8 voor een eigen koningsaanval mij een beter plan leek. Kortom, een ingewikkelde stelling waarbij beide spelers verdacht snel blijven spelen en waarschijnlijk de nodige kansen hebben gemist. Als de moerasmist is opgetrokken resteert een eindspel met voor beide een dame en zwart een pion meer, echter wit kiest voor het geven van een eeuwig schaak.

Eén van de vele interessante stellingen tijdens de partij...

Op bord 1 met wit speelt Theo een moeizame partij. Hij wordt verrast in de Siciliaan met eerst c5 en vrij snel daarna Pe7 met f5. Theo wil gaan spelen op de zwakke e-pion, maar komt daar geen moment aan toe. Sterker nog, ook bij hem een toren en paard op a1 en c1 die uiteindelijk nauwelijks in het spel kunnen worden betrokken. Na een doorbraak van de zwarte centrumpionnen en beheersing van de witte velden door zwart, is het ineens uit middels ondekbaar mat of zwaar materiaalverlies. Een knappe partij van zwart.

Hier speelde zwart Pxg2, gevolgd door Kxg2 en Lb7 schaak. Dreigingen zijn er met Dd5, maar ook dxc3 met motieven op d1 voor zwart.

Daarmee dus een 4-1 achterstand en een blik op de andere borden getuigt van vrijwel alleen maar verder zinken in het moeras.

Op bord 2 met zwart speelt Harm een partij die ik niet heel goed heb kunnen volgen. Wit komt materiaal voor tegen een paar pionnen, zwart plundert bovendien de koningsstelling. In de eindstelling kan zwart echter alleen kiezen voor een eeuwig schaak door de dame, er valt geen toren bij te halen voor een winnende mataanval.

Op bord 6 met zwart speelt Arjen een aanvankelijk rustige gedegen partij. Echter ook bij hem weer een toren en loper op a8 en c8 die niet veel kunnen doen. Als er dan na Pxf5 door zwart en gxf5 een prachtige open g-lijn komt voor wit, vrees ik het ergste. Het drijfzand wordt inderdaad snel een moeras, vele witte stukken gericht op een nauwelijks beschermde koning leidt tot een onvermijdelijke nederlaag.

Tenslotte op bord 7 met wit invaller Wim. Ook van deze partij heb ik minder gezien. Zwart wint in het middenspel middels een paardvorkje een kwaliteit welke wit nooit meer te boven komt.

Zwart speelt Pc2 en daar gaat de kwaliteit en op termijn de partij...

Daarmee een zeer verdiende 6.5-1.5 zege voor Middelstum. Voor hen ook revanche op de nederlaag van een aantal seizoenen geleden die destijds uiteindelijk leidde tot de titel in de eerste klasse voor ons en slechts de tweede plaats voor hen. Blijft over de vraag wat deze nederlaag betekend voor de lange termijn. Immers met de veranderingen komend seizoen in de KNSB/regionaal weet niemand precies in welke klasse welk team komt te spelen. Maar eerst nog zes wedstrijden te gaan, over enkele weken thuis tegen Haren/Oostermoer 1. 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

HSP/Veendam 2 en HSP/Veendam 3 spelen de Nosbo-thuiswedstrijden op donderdag: 19.45-00.00 uur