Aankondiging: op zaterdag 23 februari is er het jaarlijkse rapidtoernooi bij Veendam, er wordt dan meteen ook om de Nosbo rapidtitel gespeeld!

https://www.nosbo.nl/agenda/255-rapidtoernooi-veendam

 

Onnodige nederlaag in Assen (Assen 1 - HSP/Veendam 1: 4.5-3.5)

Vrijdagavond 15 februari, we zijn te gast in het Markehuus aan de Scharmbarg in Assen. Met vier auto's komen vanuit verschillende oorden de teamspelers uiteindelijk allemaal in de speelzaal terecht. De wedstrijd is al een paar minuten oud als ook Bernard en Johan arriveren, we zijn compleet. Wat volgt is een volgende episode uit ons kwakkelseizoen, met als resultaat een volstrekt onnodige nederlaag.

Een rondje langs de borden:
De wedstrijd is nog maar een half uurtje onderweg, misschien wel korter, als ik tot mijn schrik op het bord naast mij zie dat Erwin een stuk gaat verliezen. De ongedekte loper op c4 stond indirect aangevallen door de zwarte dame op c7, met alleen het zwarte paard op c6 dat er nog tussen stond. Het c6-paard kon echter een wit paard slaan op d4, met meteen aanval op de ongedekte loper. Erwin offert de loper uit arren moede op f7, voordat hij op d4 terugneemt. Stuk achter tegen een pion, dat belooft weinig goeds.

Bernard aan bord 3 is als eerste klaar. Met wit bereikt hij tegen zijn sterke tegenstander een prima stelling, volgens een naderhand geraadpleegde digitale ondersteuner stond hij stevig in de plus (+3). Daar koop je echter niets voor, die digitale wijsheden achteraf, het moet op het bord gebeuren. Daar begon Bernard spookbeelden te zien, hij haalde varianten door elkaar, meende te zien dat hij materiaal ging verliezen en gaf ook tot verrassing van zijn tegenstander op. De opgave was gebaseerd op een misrekening, de stelling was complex maar zeker niet verloren. Kan gebeuren, maar wel erg jammer (0-1).

Erwin verloor daarna aan bord zeven, ook met wit. Het zat er al lang aan te komen, al moet gezegd dat zwart lang gebrekkig ontwikkeld bleef, wat Erwin enige rommelkansen leek op te leveren. De zwarte koning stond er wat luchtig bij, op een gegeven moment leek Erwin met dame, toren en paard zowaar een offensiefje van de grond te krijgen over de open f-lijn. Zwarts toren op a8 en loper op c8 deden amper mee, wat wit enige compensatie gaf voor het missende stuk. Het offensiefje ging echter gepaard met een rekenfout en verder materiaalverlies (wat precies heb ik gemist), met meteen opgave als gevolg (0-2).

Peter deed iets terug door vanuit een onschuldig ogende stelling te winnen aan bord 1. De cruciale fase heb ik gemist, maar de witte zege kwam een beetje uit de lucht vallen (1-2).

We kwamen verder op achterstand toen Johanan verloor aan bord 2, met zwart. In een spannende en complexe partij bracht uiteindelijk een verkeerde damezet (dame d7, terwijl d8 goed was geweest) zwart in onoverkomelijke problemen. Er volgde een wandeling van de opgejaagde zwarte koning naar de vijandelijke helft van het bord, iets wat doorgaans weinig goeds belooft. Ook hier werden de dreigingen zwart te veel. Een goede en interessante partij, Duitsers zouden het een 'offener Schlagabtausch' noemen (1-3).

Misschien wel symptomatisch voor ons kwakkelseizoen was de partij van Johan aan bord 4. Met zwart won hij een kwaliteit, met gezonde stelling zonder zwakke plekken, er leek geen vuiltje aan de lucht. Hij had nog een pion kunnen winnen, maar uit behoudendheid durfde hij de complicaties niet aan. Wit speelde zijn pionnen op de damevleugel op, wat op zich niet ernstig hoefde te zijn, bij correct tegenspel. Het tegenspel dat volgde was echter verre van correct, waardoor pardoes de a-pion kon doorlopen, einde oefening (1-4). De tweede onnodige nederlaag van de avond.

Een gelijkspel was nu het maximaal haalbare, dat leek gezien de stellingen op de resterende borden nog iets waar op gehoopt kon worden.

Wiebe speelde met wit aan bord vijf een prima partij. Hij snoerde zijn tegenstander steeds verder in, de zwarte stukken moesten terug en stonden slecht gecoördineerd op de laatste drie rijen. Het was wachten op een beslissende klap en die kwam met een schijnoffer op a7. Wit kwam binnen met de toren op b7 en begon de zevende rij leeg te eten, met handige schaakjes op b7 tussendoor. Stukwinst volgde en er zou nog meer materiaal volgen. Zwart zag de hopeloosheid van de situatie in en gaf terecht op (2-4).

Aan bord zes met zwart had Sander in het middenspel via een penning een pion gewonnen. Wit had echter enige compensatie in wat druk op de zwarte koning en een forse voorsprong op de klok. Wit kreeg geen echte aanval van de grond en zwart kon zich enigszins bevrijden met de opeenvolgende pionzetten f5 en e5. Vanaf dat moment kwam zwart steeds beter te staan. Na het ruilen van de torens won zwart een tweede pion, die even later werd teruggeven in ruil voor een oprukkende vrijpion. Met alleen dames op het bord (en vier pionnen voor zwart, drie voor wit), bereikte die vrijpion veld b2. Wit zocht naar eeuwig schaak, maar dat was er niet. Omdat de witte koning van ver (h1) moest komen, was promotie niet te voorkomen. Toen de tweede zwarte dame op het bord verscheen, gaf wit op (3-4).

Alleen Frits op bord 8 was nog bezig, hij had een kwaliteit meer (toren tegen paard) maar wit had een duo verbonden vrijpionnen dat al een eind opgerukt was. Zwart had zelf ook een gevaarlijke vrijpion, die uiteindelijk alleen te stoppen was middels het offeren van het paard. Het eindspel dat volgde staat vast in de boekjes. Twee witte pionnen op f6 en g6, ondersteund door de koning op f5. De zwarte koning op f8, de witte toren stond op de a-lijn. Die bleef daar schaakjes geven, met remise als resultaat (3.5-4.5). Achteraf bleek echter dat dit eindspel gewonnen is voor wit, als de toren vanaf de onderste rij de pionnen aanvalt en op het juiste moment schaakjes geeft. Dan is wit op een gegeven moment gedwongen een pionzet te doen, om acuut pionverlies te voorkomen, maar daarmee verzwakt hij de pionnen zodanig dat verlies alsnog snel volgt. Dus ook hier hebben we een half punt laten liggen, waarmee de krappe en vermijdbare nederlaag een feit werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur