En ineens is het externe seizoen voorbij. De laatste speelronde van de promotieklasse stond oorspronkelijk ergens in mei gepland, maar was verplaatst naar zaterdag 14 april. Onderliggende reden waarschijnlijk om tot een gezamenlijke eindronde te kunnen komen voor zowel promotie- als eerste klasse voor het geval er nog ergens om zou worden gespeeld, maar misschien ook wel om spelers te kunnen laten wennen aan de mogelijkheid om op zaterdag te gaan spelen. Overigens had het Nosbo-bestuur op de website aangekondigd dat er onder de spelers een soort peiling gehouden zou worden over het gepubliceerde voorstel over de externe competitie van volgend seizoen. Misschien heb ik het gemist (maar ik was toch ook als één van de eersten klaar) of hadden wij ons ergens moeten melden bij de bar, van een peiling of iets vergelijkbaars niets gehoord of gezien.

 

In klasse 1A hadden het Kasteel 2 en Dwingeloo besloten om toch gewoon op vrijdag te gaan spelen, ongetwijfeld gedaan na keurig overleg maar anderzijds ook wel wat vreemd. Ook in de andere poules waren her en der al partijen vooruit gespeeld, waaronder ook twee bij HSP/Veendam 2-Leek 1. We begonnen daardoor heel verrassend met een 1.5-0.5 voorsprong. Theo had zowaar gewonnen op bord 1 en Piet had de op papier veel sterkere Doller een remise afhandig gemaakt. Van het verloop van de partijen geen nieuws, laten we het erop houden dat zowel Theo als Piet briljant hebben gespeeld.

Op de zaterdag zelf een erg chaotisch begin met bijna 200 spelers die zich proberen te verzamelen in de beneden zaal en teamleiders die zich maar niet meldden bij de wedstrijdleider. Een tip voor de volgende keer is om de eerste klassers meteen naar boven te verwijzen en bij alle borden papieren neer te leggen met welke wedstrijd waar wordt gespeeld. Ruim te laat werd er dan ook begonnen. Wel weer verstandig dat de topper Assen 2-Groninger Combinatie 4 het meest ver weg van de deur werd gespeeld en Assen 2 geconcentreerd en meer dan verdiend de titel kon binnen halen. Zelf speelde ik overigens pal bij de ingang onder invloed van een stroom tocht/frisse lucht en een toenemend volume aan geluid van pratende mensen bij de bar en bij de ingang van het gebouw.

 

Over de wedstrijd tegen Leek blijf ik kort. Ik koos met zwart zelf voor een a-theoretische partij en belandde in een duidelijk mindere stelling met een pion achter, maar kon wel spelen op wat verborgen trucs. Dit bleek te lukken, wit won een tweede pion en dacht af te wikkelen naar een gewonnen stelling door ook een paard op b7 te nemen. Wit had echter gemist dat na Tb8 de dame uiteindelijk helemaal geen vluchtvelden meer had. Daarmee heel snel klaar, achteraf wel zo prettig gezien het volume kroeg aan het einde van de middag.

Sander speelde met wit op bord 2 een prima partij tegen de al jaren ongeslagen Heijen. Heijnen moest ergens Db6 spelen om een sterke koningsaanval te kunnen gaan voorkomen. Uiteindelijk koos Sander voor een soort eeuwig schaakvariant, elke andere zet van zwart zou alsnog leiden tot een enorme aanval voor wit. Daarmee een keurige 3-1 voorsprong behaald op de eerste vier borden.

Op bord 7 met zwart won Ger eenvoudig in een eindspel, opmerkelijk op dit niveau blijft wel dat zijn tegenstander (net als vorig jaar tegen mij met toen zelfs twee dames achterstand) met groot materiele achterstand blijft doorspelen. Op bord 6 met wit speelde Arjen een partij waarin vrijwel niets gebeurde, remise een meer dan normale uitslag. Op bord 5 met zwart won Erwin in het middenspel een pion waarna hij kon afwikkelen naar een te kunnen winnen loper eindspel. Dit vergde nog wel de nodige concentratie op geleide van pat- en remisevarianten, maar het punt werd deskundig binnengehaald.

Tenslotte Evert met wit op bord 8 en als laatste van alle partijen nog bezig. Evert kwam met prima spel twee gezonde pionnen voor, had tussentijds een koningsaanval en kon gaan afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Helaas begon daar de machine te haperen, maar bleven de winstkansen. Helemaal aan het einde greep Evert toch mis. Stelling: witte pionnen op a6 en h7, witte koning op g6; zwarte koning op c5 en zwarte toren op h4. In plaats van de zet a7 en daarmee twee pionnen op een promotieveld waarbij er altijd 1 promoveert en er dus K+D tegen K+T op het bord gaat komen, speelde Evert Kg7. Na zwarts Kb6 is het remise.

Daarmee een 6-2 zege en een prima einde van een vreemd seizoen.

Naar de eindstand kijkend hebben we gewonnen van kampioen Assen 2, gelijk gespeeld tegen de nummer 2 H &O, maar ook dik verloren van de nummer laatst Middelstum. Tussendoor echter ook keurig de halve finale van de beker gehaald. Terugkijkend naar het beoogde basisteam komt kopman Olaf door gezondheidsredenen tot 0 partijen, Theo als rating derde tot 5 partijen en Harm zelfs maar tot 2 partijen. Erwin, Arjen en ikzelf hebben alles gespeeld, Sander en Frits komen tot 8 partijen. In totaal dus 22 invalbeurten, ik kan mij niet herinneren ooit tot zo’n aantal te zijn gekomen. Topscoorder is geworden Lucien, maar de prestaties van Sander en invallers Kor en Evert zijn naar verhouding nog beter.

 

Meer zorgen zijn er over de toekomst. Als het voorstel om over te gaan naar een viertallencompetitie er daadwerkelijk gaat komen, valt er een basisteam dat al jarenlang samen speelt dus uit elkaar. De inschatting is dat we niet bij de sterkste 12 teams voor de zestallen gaan behoren, de vrees is dat we dan inderdaad overgeleverd zijn aan viertallen. De enige escapes die ik nog zie: dat er gisteren toch ergens een peiling is gehouden en de voorkeuren anders zijn dan het voorstel. Belangrijkste escape is de ALV van de Nosbo op 02 mei!

 

Voorstel Nosbo externe competitie

Begin april presenteerde het bestuur van de Nosbo het voorstel aangaande de externe competitie voor het seizoen 2018/2019. Het gehele voorstel staat te lezen op de Nosbo-site.

Al lezende roept de inhoud van het voorstel de nodige reacties op. Uiteraard zullen er vele verschillende reacties en meningen zijn, dit ingekleurd vanuit persoonlijke of clubmotieven. De Nosbo had aangeven bij de slotronde van de promotie- en eerste klasse nog een soort van enquête te gaan houden, dit om de meningen van spelers te peilen. Enerzijds natuurlijk prima omdat je dan (als iedereen het invult en inlevert) tot maximaal 208 reacties zou gaan komen, anderzijds zal de inhoud van een vragenlijst dermate goed moeten zijn om daadwerkelijk tot een goede analyse te kunnen komen. Als ooit wetenschappelijk opgeleide volgens mij een hele kunst. Persoonlijk vind ik het jammer dat een groot deel van de spelers van de tweede klasse (minimaal 72 spelers) en een klein deel van de viertallen (de spelers die niet in de hogere klassen spelen), maar ook de huidige KNSB-spelers (maar hoeveel willen volgend seizoen daadwerkelijk ook doordeweeks gaan spelen?) weinig tot niet aan bod kunnen komen om hun reactie te geven. Ik vermoed namelijk dat er maar weinig spelers op het beschikbaar gestelde emailadres hun mening zullen gaan geven.

Opmerking: de aangekondigde peiling/enquete is er bij mij weten niet geweest tijdens de laatste speelronde van de promotie- en eerste klasse.

 

Blijft over het voorstel hetgeen mij toch verleidt tot enige persoonlijke (en dus niet club of bestuurs) opmerkingen:

Teamgrootte: De huidige opzet met achttallen in de promotieklasse en 1e klasse kraakt in zijn voegen. Alleen de grote en sterke stadsclubs slagen er nog in om meerdere achttallen op de been te brengen. De competitie beslaat nog maar drie klassen met in totaal 26 achttallen. Verontrustender is, dat in de tweede klasse inmiddels nog maar 12 teams van zes (!) over zijn. Steeds meer clubs krijgen het niet of nauwelijks voor elkaar om een representatief achttal, alleen grote stadsclubs lukt dit nog, en het bestuur vreest dat als we vasthouden aan achttallen, er over enkele jaren alleen nog in de steden geschaakt zal worden.

Opmerking/reactie: herkenbaar en grotendeels mee eens, alleen wat is er mis mee als een club maar één achttal heeft. Belangrijker is of er genoeg invallers beschikbaar zijn. Bij een club met bijv. slechts 10 leden is een achttal inderdaad niet haalbaar (maar ook twee viertallen dan niet), maar bij een club met bijv. 16 leden prima (naast het achttal zou er nog een viertal geformeerd kunnen worden). Het is aan de betrokken leden of zij hun toegezegde aanwezigheid en/of invalbeurten ook echt waar kunnen maken.

Opmerking/reactie: wat is de definitie van representatief? Gaat het er dan om dat het ratingverschil tussen de hoogste ratinghouder en de laagste ratinghouder bijv. slechts 150 punten is of mag een verschil van 600 ratingpunten ook?

Alternatieven zijn zestallen en viertallen.

A1: Viertallen zijn wel het minimum, ook handig gelet op de mogelijkheid om met 1 auto naar een uitwedstrijd te reizen, maar we kennen allemaal wel voorbeelden van 4 en 6-tallen die zo'n reis met  3 of meer auto's deden, om heel plausibele redenen. Een ander voordeel van viertallen is dat met dezelfde hoeveelheid spelers een competitie met 50 tot 100% meer teams gemaakt kan worden ten opzichte van een zes- of achttallencompetitie. Dat komt de gelijkmatige spreiding van speelsterkte en beperking van reisafstanden ten goede.

Opmerking/reactie: wederom hangt het af van de vraag of er genoeg invallers beschikbaar zijn. Bij een club met tien leden maakt het niet uit of er een achttal is of twee viertallen tenzij er duidelijke regels zijn over invalbeurten. Hoe vaak mag viertal B invallen bij viertal A en hoe vaak mogen spelers 9 en 10 dan invallen? Plan (zie verderop) is om alle wedstrijden te gaan spelen in dezelfde week, dan maar te hopen dat de viertallen niet gelijktijdig moeten spelen en je dus ook in dezelfde week twee keer mag spelen (in je eigen team en als invaller).

Opmerking/reactie: wat is de definitie van gelijkmatige spreiding van speelsterkte. Zie mijn eerdere opmerking boven. Bepaalt de club wie er in welk team speelt (met dus de kans op ook grote ratingverschillen, neem afgelopen seizoenen KroKo als voorbeeld) of bepaald de Nosbo het maximale verschil in rating?

Opmerking/reactie: er is geen lineair verband tussen grootte van teams en beperking van reisafstanden. Met een achttal of viertal van Hoogezand naar Leek maakt toch echt niet uit. Of is het plan dat bijv. HSP alleen maar gaat spelen tegen vd Linde, Kruit, Ter Apel e.d.? Juist het spelen tegen alle mogelijke teams is leuk en aantrekkelijk.

Een veel genoemd nadeel van viertallen is dat wedstrijden bij de eerste winstpartij eigenlijk al beslist is, bij een 1½-½ tussenstand kan de voorliggende partij met grote kans op succes kunnen proberen de resterende partijen naar remise uit te schuiven. Maar dat noemen anderen weer puur psychologisch. Er kan aan gedacht worden om een alternatief puntensysteem aan de competitie te verbinden. Er zouden dan 3 punten op het spel kunnen staan, die volledig naar het winnende team gaan. In het geval van een 2-2 gelijkspel zou er dan gevluggerd kunnen worden om het extra punt.

Opmerking/reactie: bij een viertal (denk ook aan de bekerwedstrijden) wordt er vaak veel meer gerekend, inderdaad helemaal als er ergens al een beslissing is gevallen. Het spelen op remise krijgt dan meer de overhand dan bij grotere teams omdat het nu eenmaal makkelijker is om drie borden te volgen dan bijv. vijf of zeven.

Opmerking/reactie: het voordeel van het alternatieve puntensysteem gaat aan mij voorbij. Om vluggeren bij een 2-2 gelijkspel staan veel spelers niet te wachten, het wordt daardoor alleen maar later op een doordeweekse avond. Dit is juist voor veel spelers een reden om minder te gaan schaken.

A2: Zestallen zijn wat het bestuur betreft wel het maximum en dan nog alleen op de hoogste één, of twee niveaus. Ook in dit geval voorziet het bestuur nog een groei van het aantal teams en iets evenwichtiger samengestelde teams. Maar het risico dat kleine clubs ten onder gaan, blijft groot. Ook is er een belemmering om door te groeien, als het aantal clubleden niet parallel loopt met de sterkte van die leden. De tweede klasse blijft altijd het maximaal bereikbare, als er geen andere leden bijkomen. Veel mensen zullen wel meer een wedstrijdgevoel hebben bij een zestal, omdat het resultaat op één bord niet direct psychologisch beslissend is.

Opmerking/reactie: ik herhaal mijn opmerking over de evenwichtiger samengestelde teams, wat wordt hiermee bedoeld? Bij kleinere clubs heb je niet te kiezen en is het ratingverschil nu eenmaal vaak groter. Ik ben het ermee eens dat de kans aanwezig is dat kleinere clubs ten onder gaan, maar mis wederom een lineair verband met teamgrootte. Kleine clubs gaan ten onder aan zaken als lage opkomst intern en daardoor steeds tegen dezelfde spelers spelen, vergrijzing, internetschaak e.d. Bij een club met bijv. 20 leden zijn verschillende combi’s van teamgrootte mogelijk, wat is het voordeel van vier viertallen boven twee achttallen? Het gaat om betrouwbaarheid in opkomst en genoeg mogelijke invallers.

Bestuursvoorstel: Het bestuur is voorstander van een volledige viertallencompetitie. Vooral omdat naar verwachting het aantal competitieteams daardoor fors kan oplopen, maar ook omdat er daardoor, zeker op lager niveau, een meer regionale competitie kan worden ingericht dan de laatste jaren. Ook zullen de teams dan evenwichtiger zijn, waardoor de strijd op het bord ook leuker wordt.

Opmerking/reactie: wat wordt bedoeld met een meer regionale competitie, de Nosbo in zijn geheel is toch al regionaal?

Opmerking/reactie: dit voorstel maakt het spijtig voor de spelers die al jarenlang bij elkaar in het team spelen. HSP 2 speelt al langdurig met dezelfde meer dan vier basisspelers, een aantal teams dat ook gezelligheid belangrijk vindt gaat uit elkaar vallen.

B. Speelschema: Met een naar verwachting (veel) groter aantal clubs en spelers dat zowel zaterdag- als doordeweekse avondcompetitie speelt is het bestuur van mening dat de avondcompetitie in 1 week per 'maand' gespeeld moet worden, zoveel mogelijk tussen de 'KNSB-weekenden' in. Dus niet meer aparte speelweken voor Hoofd-, 1e, 2e etc. klasse. Zo blijft er ruimte voor (NOSBO- /KNSB-)bekerwedstrijden en andere activiteiten op de clubavond.

Opmerking/reactie: dit is alleen haalbaar als teams niet gelijktijdig hoeven te spelen. Juist de huidige verdeling over de weken maakt invallen in andere teams mogelijk.

Samenvattend valt er veel te zeggen over het voorstel, sommigen zullen het misschien met mij eens zijn en anderen totaal niet. Het is uiteraard aan de individuele leden en clubs om tot eigen en gezamenlijke standpunten te komen.

Als laatste opmerking: eigenlijk missen we nu het oude forum op de Nosbo-site. Destijds er volledig terecht afgehaald, maar het instellen van een tijdelijk forum ter verdere beeldvorming en discussie zou best aardig zijn. 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

HSP/Veendam 2 en HSP/Veendam 3 spelen de Nosbo-thuiswedstrijden op donderdag: 19.45-00.00 uur