KNSB speelronde 8: HSP/Veendam 1- Mid-Fryslan 1 5.5-2.5

Op zaterdag 13 april speelde HSP/Veendam 1 de voorlaatste wedstrijd tegen het al vrijwel gedegradeerde Mid-Fryslan. Voor HSP/Veendam stond er niets meer op het spel, er zijn geen titelkansen en ook is er geen degradatienood. Op het forum zijn er een aantal partijen binnen gekomen.

In volgorde van binnenkomst:

Thale speelde op bord 8 met wit tegen een tegenstander met een niet waardige KNSB-rating. Dat is te zien aan de partij. Na een Hollandse opening staat wit op zet 14 al meer dan prettig, zwart heeft al een aantal zwakke punten waar wit snel gebruik van maakt. Op zet 17 staat wit al twee gezonde pionnen voor. Na nog wat tactische zetten geeft wit zelfs mat op zet 24.

Peter speelde op bord 1 met zwart en meldt het volgende. Mijn tegenstander speelde met wit een vogel-opening, die wegvloog naar een soort Grunfeld waarin wit f4 had gespeeld. De stelling na de opening was dus een vreemde eend in de bijt. Ik had mooie compensatie voor de pion en kreeg voordeel. Dit speelde ik niet echt nauwkeurig uit, maar het was voldoende voor de winst. Gelukkig telt uiteindelijk het punt! Aanvulling webmaster: Peter heeft de gehele partij een gezonde structuur en dwingt wits koning te gaan wandelen. Peter wikkelt uiteindelijk af naar een eindspel met een gezonde pion meer en wint.

Rienk met zwart op bord 5 komt met licht voordeel uit de opening en kan in het middenspel een tactische variant aangaan die uiteindelijk pionwinst oplevert. Er volgt een eindspel van T+L+5p voor wit en T+P+6p voor zwart, 25 zetten later leidt dit tot winst.

Johanan met wit op bord 2 krijgt ook al Hollands tegen zich. De partij naspelend is wit voortdurend op zoek naar trucjes en materiaal winst, wit krijgt twee dubbelpionnen en zwart staat gedrukt zonder speelruimte. Wit kan met de zet d5 het centrum open breken en binnen vallen en wint op zet 29 een vol stuk.

Daarmee vier zeges binnen, ook Olaf won. Er was een remise voor Wiebe en verlies voor Erwin en invaller Sander.

In de laatste speelronde wacht de uitwedstrijd tegen Sissa 1, één van eminent belang voor Sissa. Sissa 1 staat na de onverwachte nederlaag van Philidor 2 alleen aan kop met twee punten meer en veel minder bordpunten minder dan de nummers 2 en 3. In de laatste ronde dus Sissa 1-HSP/Veendam 1, maar ook de nummers 2 en 3 Philidor 2-Spassky’s tegen elkaar. Bij winst of een gelijkspel is Sissa 1 kampioen, bij een nederlaag moet Sissa 1 hopen op een gelijkspel tussen de nummers 2 en 3. Daarmee speelt HSP/Veendam wederom in een kampioenswedstrijd, op 05 april j.l. werd in de Nosbo Sissa 2 al kampioen na een gelijkspel tegen HSP/Veendam 1.

 
  

Nosbo 

In de Nosbo eindigt langzamerhand het seizoen. Gelukkig maar, lijken we als HSP/Veendam te willen gaan zeggen. Deze week kwamen de eerste drie teams in actie. Op vrijdag 05 april deed het eerste team zijn sportieve plicht tegen Sissa 2 dat nog om de titel speelde. Er waren twee partijen vooruit gespeeld (1-1) en op de avond zelf maakte HSP/Veendam, dat niet eens in de sterkte opstelling speelde, het Sissa 2 nog erg lastig. Uiteindelijk werd het 4-4, daarmee Sissa 2 kampioen en HSP/Veendam 1 eindigend op een toch erg teleurstellende plek 5.

Op 08 april het verslag van Sander :

Sissa 2 - HSP/Veendam 1, vrijdag 5 april

In de laatste ronde van de Nosbo Hoofdklasse B traden wij afgelopen vrijdag aan tegen Sissa 2. Voor ons stond er behalve de eer niets meer op het spel, we zouden hoe dan ook in de middenmoot eindigen. Sissa zou bij winst kampioen zijn en bij een gelijkspel hoogstwaarschijnlijk ook (tenzij Assen met 7-1 zou winnen bij Het Kasteel).

De wedstrijd begon met een 1-1 tussenstand, een week eerder waren in Hoogezand al twee partijen vooruit gespeeld. Johanan won een goede partij, invaller Kor ging strijdend ten onder. Uiteindelijk bleken we voor deze wedstrijd twee invallers nodig te hebben. Het verplaatsen van deze wedstrijd van 12 naar 5 april, eenzijdig en zonder enig overleg door de Nosbo, pakte voor ons nadelig uit. De oorspronkelijke datum van 12 april had ons beter gepast, we hadden een sterker team op de been kunnen brengen. Nu moesten we twee invallers opstellen en mogen we Sissa bedanken dat ze bereid waren twee borden vooruit te spelen.

Dan de partijen op vrijdag. Gezien de opstelling was onze hoop vooral op bord 1 en 2 gevestigd, Wiebe en Peter hadden een toch wel significant ratingoverwicht t.o.v. hun tegenstanders. Als we die zouden kunnen winnen, was nog slechts een puntje op één van de vier andere borden voldoende voor ten minste een gelijkspel.

Het begon met een enorme meevaller. Arjen won vanuit iets mindere stelling volslagen onverwachts door een blunder van zijn tegenstander. 2-1 voor, maar op de overige borden stond Sissa bijna overal beter. Alleen Wiebe had een voordeeltje, zo leek het.

Mark, die voor het eerst inviel in het eerste Nosbo-team, verloor vervolgens met zwart op bord 8. Hij zei zelf dat zijn tegenstander een betere stelling goed uitspeelde en verdiend won (2-2).

Peter, met zwart aan bord 2, leek tot in het middenspel een tikje passiever te staan met bovendien een forse achterstand op de klok. Wit had een solide en prettig ogende stelling, maar het ging vermoedelijk mis toen hij het centrum wilde openen. Er ging een witte pion verloren, de partij leek ook meteen te kantelen in zwarts voordeel. Wit probeerde een wanhoops aanval, investeerde nog meer materiaal, maar Peter counterde bekwaam. Ook met weinig tijd op de klok speelde hij het strak uit, verdediging en tegenaanval combinerend (3-2).

Een voorsprong in de match, zou er een stuntje in zitten? Wiebe aan bord 1 stond goed, met twee pionnen in de plus en een prettige stelling. Erwin, met wit aan bord 7, stond een pion achter en erg passief, maar misschien was het remise te houden. Zelf had ik aan bord drie na een slechte opening, gevolgd door een slecht middenspel, nu ook een slecht staand eindspel bereikt.

Inmiddels vrij laat op de avond moest Erwin toch de vlag strijken, remise zat er niet in (3-3). Erwin leek redelijk goed uit de opening te komen, met een slechte zwarte loper op g7 die tegen een stevige pionketen aan stond te kijken. Op de damevleugel ging het echter mis, zwart kreeg uiteindelijk een vervelende vrijpion die de witte stukken in passieve spagaten dwong. Hoe het precies eindigde heb ik gemist, maar de nederlaag kwam niet onverwacht.

Zelf had ik met wit aan bord drie in de opening een dubieuze pion meegenomen, waar ik al snel spijt van kreeg. Met een behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong won zwart de pion snel terug, met blijvende druk op de witte stelling. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord met een vervelende vrijpion op de a-lijn voor zwart, terwijl wit een slechtere structuur had met een dubbelpion op de e-lijn. Zwart speelde het goed en wist langzaam progressie te boeken met de vrijpion. Ik probeerde nog trucjes in de stelling te krijgen, maar zwart doorzag dat keurig. Toen de pion op promoveren stond, was het tijd om op te geven (3-4).

Wiebe stond ondertussen gelukkig wel gewonnen aan bord 1. Met twee pionnen meer in een enkel toreneindspel moest hij nog wel oppassen voor pat-grappen van de tegenstander, maar toen die uit de stelling waren was zijn vrijpion niet van promoveren te houden. (4-4).

Een gelijkspel tegen de kampioen, met twee invallers in onze opstelling, dat is geen slecht resultaat. Toch overheerst een licht gevoel van teleurstelling dat ook over het hele seizoen hangt. Met meer basiskrachten in de opstelling hadden we deze wedstrijd gewoon gewonnen. Zo verging het ons ook eerder in het seizoen, het puntverlies tegen Hoogeveen en Assen was volstrekt onnodig. Dat scheelt samen zo minstens vier matchpunten, waarmee we om de koppositie hadden gespeeld. Maar allerlei 'als dit, dan dat' opmerkingen zijn uiteraard zinloos, feit blijft dat we een ondermaats seizoen hebben gedraaid.

HSP/Veendam 2 pijnlijk onderuit

Op dezelfde avond speelde HSP/Veendam 2 een uitwedstrijd tegen Leek 2. De opdracht duidelijk, als rating hoogste team van de gehele tweede klasse winnen en op koers blijven voor het kampioenschap. Helaas, niets van dit alles. Teamleider Kor bericht het volgende: het team heeft gisteravond in principe de titelkansen verspeeld tegen Leek. De avond begon al slecht met het niet op komen dagen van Klaas. Gelukkig kon Wim op het nippertje nog meespelen. Kor was als eerste klaar. Na compleet te zijn weggespeeld met drie pionnen achter, klierde hij nog wat met een loper en toren en bij een gewoon schaakje gaf de tegenstander op in de veronderstelling dat hij mat ging. Dat was niet het geval, een mazzelwinst dus. Wim stond vanaf het middenspel al lastig en moest berusten in een nederlaag. Hauke stond lang prima maar overspeelde zijn hand in een gelijkwaardige positie, zag een centrumdoorbraak over het hoofd en ging óf mat óf moest materiaal geven om dat tegen te gaan. Enkele seconden later moest Rudolf met een pion achter berusten in remise. Een meer dan terechte nederlaag en einde titelaspiraties.

 

HSP/Veendam 3 blijft op titelkoers 

Dinsdag 02 april speelde HSP/Veendam 3 thuis met 2-2 gelijk tegen concurrent Assen 2. Daarmee gaat het de laatste speelronde in met 2.5 bordpunten voorsprong, winst in de laatste ronde tegen nummer laatst DAC 2 moet toch nog een kampioenschap op kunnen leveren. Daarmee wordt een matig seizoen van HSP/Veendam gelukkig toch wat goedgemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Speellocatie

Schaakclub HSP speelt in wijkgebouw de Kern in Hoogezand

Adres: Rembrandtlaan 72A, 9601 XD Hoogezand

Telefoonnummer: 0598-393934

Speelavond: donderdagavond, het seizoen loopt van september t/m mei

Jeugd: 18.30-19.30 uur

Senioren: 19.45-00.00 uur

HSP/Veendam 1 speelt de KNSB-thuiswedstrijden op zaterdag: 13.00-19.00 uur

De Nosbo-thuiswedstrijden zijn op donderdag: 19.45-00.00 uur